2017 vuoden röntgenhoitaja

Ulla Nikupaavo, Helsinki

”Jokainen kuvantamismodaliteetti tarvitsee Ullan kaltaisia asiantuntijoita ja syväosaajia hyvän ja laadukkaan kuvannan toteutumiseksi”.

Suomen Röntgenhoitajaliitto ry palkitsee tänään torstaina Vuoden röntgenhoitaja-palkinnolla Helsingin Käpylässä asuvan Ulla Nikupaavon.

Vuoden röntgenhoitaja on säteilyn lääketieteellisen käytön ammattilainen, joka on tehnyt ansiokasta työtä radiografian eduksi. Palkinto jaetaan Radisson Blu Marina Palace Hotellissa Turussa järjestettävien Suomen Röntgenhoitajaliiton valtakunnallisten Radiografiapäivien avajaisissa.

Ulla Nikupaavolla on pitkä ura röntgenhoitajana, kokemusta hänellä on niin yksityiseltä kuin julkiseltakin sektorilta. Ulla on kotoisin Kokkolassa, mutta journalistiikan opinnot ja toimittajan työ veivät hänet Pirkanmaalle 1980-luvulla.  Terveydenhuollon tekninen ala, radiografia kuitenkin kiinnosti ja Ulla lähti opiskelemaan röntgenhoitajaksi Helsinkiin. Valmistuttuaan hän jäi röntgenhoitajan tehtäviin pääkaupunkiseudulle. Erikoisröntgenhoitajan pätevyyden hän sai 1992 ja terveystieteen maisteriksi hän valmistui 2016, maisterinopinnot Ulla suoritti työn ohessa.

Ulla Nikupaavo toimii nykyisin HUS-Kuvantamisen päivystysalueen tietokonetomografiatoiminnan vastuuhoitajana ja hänellä on kattava osaaminen moniammatillisesta työstä tietokonetomografiatutkimusprotokollien optimoinnista. Päivätyönsä ohessa Ulla toimii Radiografia – lehden päätoimittajana, lehden levikki on 3 500 ja se on ainoa suomenkielinen kuvantamisen ammatillinen julkaisu.

Ulla Nikupaavo on julkaissut tieteellisiä artikkeleita mm AJRssä (American Journal of Radiology) ja hänen kiinnostuksen kohteena on erityisesti linssin saama annos pään tietokonetomografiatutkimuksissa. 

Ulla Nikupaavo toimii myös luennoitsijana ja kouluttajana lääketieteellisen kuvantamisen täydennyskoulutuspäivillä niin kansainvälisesti kuin kansallisesti ja lisäksi hän luennoi Metropolia ammattikorkeakoulun röntgenhoitajaopiskelijoille, erikoisosaamisalueenaan tietokonetomografia.

Suomen Röntgenhoitajaliiton julkaiseman Radiografia –lehden päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2000 alkaen.

Ulla Nikupaavo on pidetty työtoveri eri ammattiryhmien keskuudessa ja lähellä Ullan sydäntä on laadukas perehdyttäminen.

 
Tehy